Sista seglatsen

Björkfjärden från Borg, Birka, 8 sept 2010

Så var Kåres sommar avslutad. Morgonen den 8e sept seglades från Brofjärden till Björkö, på Alsnöns västsida för att slippa kryssa genom Svinsundet vid färjeläget mellan Adelsö och Munsö.

8 sept

Dagen började stilla, men ute på Björkfjärden ökade det rätt ordentligt, i synnerhet i gapet mellan Adelsös sydspets och Kurön där den friska sydostliga vinden pressades samman och gav en ganska tuff kryss.

Jag är ju lite allergisk mot känslan av elementens tyngd mot båten och ljudet då det börjar sjunga och vissla i vanten, alltsedan vi gick från Gotland i kuling med Kåre 1995 (jag kommer nog alltid framledes att känna av den gotlandsresan i maggropen som ett lätt illamående inför elementens raseri), men på benen mellan de rätt brutala slagen var det tidvis riktigt jäkla skoj! Det gick rejält undan och båten gick tung och stabil genom sjön. Kåre själv hade troligtvis skitroligt.

Natten tillbringades på Björkö, i sällskap av blott ett fåtal båtar, där det tittades på stenarna och pratades något med fåren, åts middag och tittades på solnedgången. Dagen därpå gick resan tillbaka till Stockholm. Hägern Holger stod inte längre kvar i sin eka. Han var väl ute och fiskade någonstans.

Sommaren därmed avslutad. Tack tack!

4 svar till “Sista seglatsen”

 1. Hej du! En nyfiken fråga bara. Jag håller på och fixar med bommen och har bland annat demonterat mitt jättefula och kassa bomuthal, eller skothornuthal heter det nog, alltså en lina och några trissor med vars hjälp man sträcker ut storseglets underlik. Nu funderar jag på att skippa prylen helt, eftersom jag mitt seglarliv igenom alltid knutit fast skothornet i bommen och trivts med denna något statiska lösning. Undrar bara hur det har det med uthal, om du har något, för jag kan inte se något på din bogg. Eller om du har någon synpunkt på prylen.

  • Hej Petter! Long time no höra av!

   Jag är knappast den rätta personen att fråga om bomuthal, då Kåres dito är ett slarvigt permanent provisorium som aldrig blivit åtgärdat. Uthalet leds i dagsäget via ett block till en knap akterut på bommen, och hornet är säkrat ned mot bommen med en tamp runtom, fastknopat på samma sätt som du beskriver det. Resultatet blir ju så ett permanent fäste som inte går att trimma under segling, och därmed försämrade seglingsegenskaper för gumman. Så då förstår du varför du kanske inte bör ta råd av mig.

   Inte förrän jag åtgärdat det hele iallafall.

   Du skriver förresten ”fula” lösning. Fula kan jag leva med. Men du skriver också ”kassa”. Vad är det som gör arrangemanget kasst?

   Herr Kapitän

   • Kassa: skotråttan är utsliten, vajern fnasig och det lilla blocket sprucket och med typ åttkantig trissa.
    Fula: tja, se ovan. Men jag tror att jag kanske bara snyggar upp det, byter vajern mot lina, köper nytt block och ny råtta, alt knap. Gillar knap.

   • Knap är trefligt. Åttkantig trissa är dumt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: