Kåre kommenterar…

…föregående inlägg:

”En sån där installerar du iallafall inte i min förpik. Gör du det får du stryk!”

Jag darrar. Jag hukar. Jag lovar.

3 svar till “Kåre kommenterar…”

  1. Anders B Says:

    Hej,
    Jag tycker det vore mycket trevligt om du hade möjlighet att lägga ut TIJ igen, den har varit till stor inspiration för mig och jag skulle gärna vilja referera nya mj-byggare till TIJ som exempel på vad som går att åstadkomma på en liten yta.
    Vänliga hälsningar,
    Anders

  2. Arne Borell Says:

    Hej!
    Om det är rätt att det är du som f.n. är ägare till F 52 kan jag tala om att min far Eric Borell var förste ägare till denna folkbåt som då fick namnet Jolly Bob. Det fanns då ingen äktersnurra monterad utan jag som då var grabb (är nu 82 år) fick ro båten på söderköpingsån från leveransvarvet ut till större vatten där seglen kunde sättas. Någon årklyka fanns naturligtvis inte utan jag fick ta avhåll mot en av rullarna. Min far kunde inte hjälpa till därför att han var nyligen opererad för hemorojder (!). Jag kan lova att det var ett hemskt jobb!
    Båten var ”stationerad” vid famoljens sommarställe i Stavsnäs. Eftersom faderskapet arbetede unbder veckorna var det jag som då nyttjade båten och kunde snart ”gå som lots” i hela mellanskärgården. Segkade mest ensam men någon gång kunde det ju hända att någon liten sjöjungfru fick följa med.
    Verkligen roligt att se att båten finns kvar och dessutom verkar vara i bästa skick.
    M.v.h.
    Arne Borell

    • Hej Arne!

      Kollade lite i klubbiblioteket för att bli klok på de motstridiga uppgifterna om Kåre jag plötsligen stod med – Kåre hette ju Kåre redan leveransåret 1942, så namnet Jolly Bob gjorde mig litet förvirrad. Fann så i matrikeln i KSSS årsbok 1945 att Jolly Bob var registrerad som F S 95, byggd i Söderköping 1945 och mycket riktigt ägd av Eric Borell i Stockholm.

      Så det är uppenbarligen två olika båtar vi talar om, Jolly Bob och Kåre, om än båda byggda i Söderköping och väl troligtvis vid samma varv; Båtbyggeribolaget, som byggde många folkbåtar.

      Din historia saknar ändå inte poänger. Jag tycker i synnerhet om berättelsen om din roddtur nedåt Söderköpingsån som ju berättar om en tid då seglare inte var bortskämda med utombordsmotorer som nu utan tvingades utveckla andra färdigheter än idag. En segelbåt var en segelbåt på den tiden. Hur många seglare klarar idag av att t ex segla i hamn? (Eller vågar försöka, för tänk om det står nån på bryggan och tittar på?)

      Ändå – gamla bruk omhuldas ibland ännu om än i liten skala. En vän monterade 1996 årtullar på sin gaffelriggade jakt och rodde till Åland. Nej, ärligt talat, hon seglade givetvis, men årorna fanns med i båten för den skull att!

      Minns du förresten om Jolly Bob var blåmålad så som Kåre en gång var? Någon sa mej en gång att den blå färgen var Båtbyggeribolagets signum på folkorna, men jag vet inte om detta verkligen stämmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: